fbpx

Plectranthus amboinicus

Tentokrát je článek o bylině, která u nás již pomalu zdomácněla a přesto stále patří mezi exotické rostliny, protože původem pochází z oblasti tropické východní Afriky. Dorůstá výšky kolem 20 – 30 cm, některé výhony však mohou dorůst až 1,5 metru.

Rýmovník citrónový

Roste rychle a má mnoho využití, hojně obrůstá a vyhovuje mu zaštipování. Jeho listy jsou silné a dužnaté, které prakticky nelze sušit. I po utržení jsou listy stále svěží a vlhké.

Ideálním prostředím je slunné stanoviště nebo případně polostín a přes léto můžeme rostlinu umístit i ven, ale musíme dát pozor na prudké přímé celodenní slunce. To listy spálí a rostlina pak nebude prospívat.

Za vaší péči se vám odmění kvetením od listopadu do února a někdy to protáhne až do března

Rýmovníku nesvědčí teplota pod 10°C, nicméně nárazově nižší teplota nevadí.

V zimě je jí lépe na parapetu nebo blízko okna, pozor ale na mráz aby vám nezmrznul. Jak jsem už výše napsala, v létě můžeme rýmovník pěstovat i venku a v tomto případě dáváme spíše do polostínu, aby na něj nesvítilo příliš prudké slunce.

Trvalé přemokření nemá rostlina ráda, i když v teplých letních dnech přijímá více vody, zemina by neměla vyschnout ani být přemokřená, v zimě zálivku trochu omezíme a udržujeme rostlinu spíše v suchu, občasné rosení jen prospěje. Od jara do podzimu hnojíme 1 až 2x měsíčně.

Rýmovník není nijak náročný na zeminu, postačí mu běžný zemní substrát, propustný a lehký, případně písčitý.

Léčivka k pohledání

Jako léčivka se užívá při rýmě a nachlazení tak, že se doporučuje inhalovat aromatické látky z pár lístků rozlámaných v ruce a případně si můžete stočit část lístku a přímo jej vložit to nosní dírky. Pomáhá i astmatikům, při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích pít odvar z 1 většího lístku na 1 hrneček, výluh mírně dezinfikuje, léčí i drobné ranky a spáleniny.

Med z rýmovníku:

cca 40 lístků rýmovníku, 1 až 1,5 kg cukru, 1 – 2 citrony, voda;

Lístky rýmovníku zasypeme cukrem a přidáme důkladně očištěný citron, nakrájený na kolečka. Zalijeme studenou vodou tak, aby bylo vše potopené. Zakryjeme nálev a na 24 hodin uložíme do chladu.

Druhý den vše opravdu pomalu vaříme, než se rozpustí cukr. Potom necháme lehce bublat, až směs začne lehce tuhnout. Pořád promícháváme a i když se bude směs zdát řídká, zhoustne. Přecedíme do čistých sklenic a otočíme dnem vzhůru.

 

Chcete se dozvědět více o exotických rostlinách, bylinách a ovocí? Přečtěte si eBook Exotické rostliny – 15 základních pojmů a 10 návodů, kde naleznete mnoho dalších informací.

Pěstujte rostliny tak, aby Vám dělaly radost a ne vrásky

 

Specializuji se na masožravé a exotické rostliny, jejich plody a bylinky. Proto vám mohu poradit jak o ně pečovat, aby vám dělaly radost a ne vrásky. Autorka eKnihy Exotické rostliny. Můj příběh si přečtěte zde >> a také mne můžete zastihnout ve FB skupině Masožravá Exotika >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kliknutím na obrázek se dozvíte více o eBooku Exotické rostliny
  • Nejnovější články
  • Rubriky
  • Navštivte FB Masožravá Exotika:
  • [instagram-feed]